Човешки папиломен вирус, лечение, симптоми, причини, признаци

инжекция за човешки папиломен вирус

Тоест неоплазма с различен цвят, изпъкнала над повърхността на кожата. Папиломите и родилните петна не са едно и също нещо по отношение на техния произход. Въпреки това, инфекцията с папиломен вирус може лесно да се прояви в едновременното образуване на брадавици и бенки. Разликата между истинските белези по рождение И проявите на инфекция е, че се раждаме с петна по рождение. В този случай е доста трудно да се определи техният произход, тъй като бенките често се наследяват от един от родителите, но не е необичайно първо да се появят на това място, само при това дете. Впоследствие могат да се наследят и „нови" рождени петна.

Но бенките, които се появяват в нашия жизнен процес, просто не са бенки.

Причини за човешки папиломен вирус

По принцип локална промяна в цвета, формата и структурата на кожата може да възникне по различни причини. Например, при много хора старчески петна, бенки или брадавици се образуват на мястото на предишно акне, акне, циреи, изгаряния, ухапвания, пробиви и други наранявания с различна тежест. Лошата новина е, че тази връзка между настоящата брадавица и травмата, която се е случила веднъж, е външна. Всъщност такава реакция на кожата към увреждане е несъмнен признак на инфекция.

Папилома вирусът има много щамове. Открито е сравнително наскоро - до средата на 20 век произходът само на гениталните брадавици се смяташе за вирусен. Но докато се изучават свойствата на вируса, който причинява израстъци по гениталиите, науката стига до извода, че произходът на повечето неоплазми по тялото е абсолютно същият. Във всеки случай този вирус и неговите щамове сега се изучават активно, но все още има малко доказани и проверени резултати. По-специално, науката все още не е готова да предостави нито класификация на папиломавирусните щамове, нито пълен списък от тях. Още по-малко е готова да говори за свойствата на този или онзи щам.

Но голям брой модификации на вируса вече са установен факт. Освен това всички те имат едно общо нещо. А именно висока способност за мутация. Следователно, един и същи тип папиломен вирус в тялото на два различни носителя често демонстрира очевидно различие.

Във всеки случай видът на патогена се определя не толкова от симптомите, колкото от реакцията на имунната система. Следователно само по себе си разграничаването на един или друг щам не създава трудности. Папиломавирусът обаче сега се изучава много активно - главно поради неговите канцерогенни свойства. И изследователите се интересуват не толкова от класификацията, необходима за лечението, колкото от поведението на вируса в тялото на всеки отделен пациент.

Трябва да се добави, че високият мутагенен потенциал на папиломавируса се проявява не само в посочената разлика в поведението. Този вирус взаимодейства най-тясно с AN K клетките, променяйки ги. Нещо повече, той е в състояние да "припише" фрагменти от своя AN K в общия генетичен код на организма. Именно по този начин той „постига" предаването на индивидуалните си образувания по наследство, както и ефекта, когато клетките на кожата се обновяват, брадавица или бенка остава на мястото си от година на година.

Симптоми на човешкия папиломен вирус

Както може би вече се досетихме, такива няма. Във всеки случай, в смисъл на усещания, които биха могли да ни кажат, че сме болни. Вирусът навлиза в организма само по кръвен път - чрез полов контакт, инфекция на открити наранявания по кожата или лигавиците, използване на нестерилни инструменти или преливане на заразена кръв. Не се предава по въздушно-капков път, вода и храна. В изключителни случаи може да се прехвърли с предмети от бита. Някои щамове могат да причинят лека треска или неразположение. Подобни сценарии в света обаче са абсолютно малцинство.

За възможността от заразяване с папиломен вирус, можем, така да се каже, да бъдем уведомени от други странности. Например, увеличаване на броя на рождените белези през годините, честата им поява на мястото на кожни лезии с различна тежест, образуването на нови брадавици.

Специално трябва да се отбележи, че със сигурност ще забележим инфекция с вирус, който причинява растежа на гениталните папиломи. Тук ги получихме с абсолютна вероятност по време на сексуален контакт с носителя . . . Израстъци от този вид се образуват върху лигавиците на гениталните органи. Това са малки обриви с малък (щифтов) диаметър на главичката, разположени на групи до 10-12 брадавици. Главите им са розови, еднакви или близки по размер. А отделни групи често създават причудливи рисунки – наподобяват малина или лист от някакво растение. Развита, нелекувана колония от генитални папиломи може да причини силен дискомфорт при ходене, носене на бельо, сексуален контакт и акт на предизвикване на лична хигиена. Главите на такива брадавици са лесни за нараняване, защото е възможно дори тяхното възпаление и инфекция. Гениталните папиломи са опасни по същия начин, както всички други - злокачествено израждане. Те се лекуват със специално създадени антибиотици. И дори могат да бъдат премахнати отделни неоплазми или цялата колония, която причинява особен дискомфорт и е склонна към нараняване.

Признаците за поява на нов (или първи) щам в тялото не трябва да се бъркат с възможен злокачествен процес в една от променените области на кожата. Както вече споменахме, добрата способност на папиломавируса да мутира, която той предава на уловените клетки, в момента се счита за канцерогенна. Наистина, ракът на кожата много рядко започва в здрава, гладка, без петна област. В 98 от 100 случая се проявява чрез промяна в цвета и размера на един / няколко родилни петна. Те могат да започнат да сърбят или болят и с течение на времето - да се възпалят без видима причина, да образуват незаздравяващи рани.

Тоест, въпреки че бенките и папиломите обикновено са безопасни, при определени обстоятелства те бързо се подлагат на злокачествено заболяване (прераждане). Следователно появата на нови бенки е едно, а забележимите промени в съществуващите са съвсем друго. Тези явления не трябва да се бъркат, камо ли да се смятат за житейска дреболия. Разбира се, при промени във вече съществуваща бенка или брадавица, първо можете да се свържете с дерматолог. Но онкологията обикновено определя по-точно същността на процеса със специално разработените методи за откриване на рак в ранен стадий.

Лечение на човешки папиломен вирус

Много дълго време нямаше лекарства срещу брадавици и те не бяха разработени. Неоплазмата, която създава козметичен дефект, винаги се е считала за приемлива за отстраняване - изгаряне с киселина, изрязване със скалпел или лазер, замразяване и т. н. Това често се прави сега. В момента обаче онкологията призовава козметолозите и хирурзите от този профил да бъдат внимателни. И по инициатива на онколози, чиято работа се увеличава всяка година, започна разработването на вътреклетъчни антибиотици. Тоест способен да се бори с разпространението на вируса.

Да кажем веднага: първите вече пуснати ваксини срещу папиломавирус не изглеждат достатъчно убедителни, за да ги препоръчаме за употреба. Въпреки това антибиотиците срещу този патоген изглеждат относително безопасни. Във всеки случай, доколкото тази дума е общоприложима за лекарства от този вид.

Що се отнася до ваксините, предполага се, че те могат да създадат имунитет срещу инфекция с 2-4 от най-разпространените щамове на гениталния папиломен вирус.

Факт е, че разпространението на генитални брадавици в шийката на матката на жената най-често причинява нейната ерозия. И ерозията в крайна сметка се превръща в рак. Този сценарий е много често срещан и се среща дори по-често от рака на пениса при мъжете. Ето защо ваксината, създадена с генно инженерство, мигновено направи фурор на фармацевтичния пазар.

Всичко това, разбира се, е добре, но има много съмнителни моменти. Първо, изпитанията на тези лекарства не могат да бъдат проверени за надеждността на резултата. Междувременно с просто око се вижда, че те са извършени с явни нарушения на методиката, за периоди, които не отговарят на обявените в крайна сметка. Второ, препоръките на производителите за употребата на самите ваксини се променят от година на година. Първоначално те препоръчваха ваксиниране на млади жени, след това момичета преди пубертета, а сега наборът от препоръки се разшири напълно до . . . момчета. Да, момчетата нямат шийка на матката и самата матка - тоест органи, които могат да претърпят злокачествена трансформация. Производителите на ваксини обаче не виждат никакво противоречие в това, тъй като едно момче (наричано по-нататък мъж) може да е носител на вируса и дори да не знае за това. Ваксинацията го предпазва от носителство.

На трето място, в САЩ и Западна Европа, където тези ваксини бяха използвани за първи път, изплуваха и бяха оповестени факти за сериозни имунни патологии и дори смъртни случаи, вероятно свързани с ваксинацията. „Вероятно", защото въпросът за безопасността и ефективността на тези ваксини все още се решава в съда. Назначени са повторни тестове, но резултатите от тях ще трябва да изчакат. Така или иначе, сега фактът на тяхната опасност за живота не се счита за доказан. Независимо от това, лекарствата, които са предизвикали толкова много негативни отзиви в среда, в която статистиката за рака и без реклама ще направи такова лекарство популярно, кара тази „новост" да се приема без ентусиазъм. Ако е възможно, употребата на тези ваксини трябва да се избягва.

Така че определено трябва да започнем антибиотици - както локално, така и през устата. Освен ако, разбира се, такива не съществуват, тъй като все още не са създадени „под" всеки тип брадавици. Очевидно не трябва да се ваксинираме - това може да съкрати живота ни по-бързо от всеки рак. Що се отнася до хирургичното отстраняване на новообразувания. . . Това е спорна тема и изборът в крайна сметка е наш. От една страна, всяка бенка или брадавица по тялото, независимо от цвета и размера си, носи потенциално семе на прераждане. Факт е, че самото тяло на такива неоплазми се състои от доброкачествени клетки. Но основата, от която израства стъблото им, се формира от клетки с ясни признаци на злокачествено заболяване. Това не са ракови клетки, а нещо много близко до него. Незряло ядро, нарушения на DNE в няколко области - включително тази. какво е отговорно за тяхното стареене и смърт. . . Тези клетки са опасни дори в такова "спящо" състояние.

Кога ще започне разделянето им, никой не знае. Често протича напълно безсимптомно и тревожните признаци се появяват малко преди началото на активните метастази. Но разделянето може изобщо да не се случи - колко хора умират от други причини, като са собственици на много рождени белези и няколко брадавици!. . Между другото, забелязано е, че бенките, които сме имали при раждането, изключително рядко се прераждат. Но това не променя същността на въпроса: никой не знае истинските причини, поради които "спящите" клетки внезапно започват своя растеж. Онколозите предполагат само увреждане на бенки, излагането им на ултравиолетова радиация и . . . неумело отстраняване сред допринасящите фактори.

Ако се решим на операция (сами или по препоръка на лекар), трябва да разберем, че хирургическата намеса тук е много сериозен рисков фактор. Нека просто кажем: при непълно отстраняване на клетките, които са служили като основа на мола, злокачественият растеж започва в повече от 95% от случаите. Това се случва средно в рамките на шест месеца до една година от датата на операцията. Тоест, достатъчно бързо и достатъчно често, за да бъде взето на сериозно.

Премахването на бенки и папиломи е наистина рискована стъпка. От друга страна, квалифицираното и висококачествено изрязване на всички тъкани, съставляващи растежа, практически не оставя следи и напълно елиминира козметичния дефект. Освен това служи като гаранция, че на това място няма да се появи нова брадавица. Следователно въпросът тук е само колко точно хирургът ще изпълни работата си. И при цялото ми уважение към опита и знанията на козметолозите в премахването на брадавици, по-добре е първо да се консултираме с онколог. Може би ще е по-разумно да преминете през цялата процедура с него. Искате или не, но онкологът е по-добър в разграничаването на злокачествените клетки от здравите и това е факт.