Папиломи: симптоми, причини, диагностика, лечение и профилактика

Папиломите са малки образувания по кожата, които се появяват на различни части на тялото. Особено често те могат да се видят на места, където кожата е подложена на триене (например на шията, в областта на слабините и др. ). Има само една причина за появата на такива образувания - това е човешкият папиломен вирус. Доста често срещана инфекция, която в 90% от случаите се предава по полов път. Именно тази патология провокира появата на папиломи по време на намаляване на имунитета или излагане на редица неблагоприятни фактори.

Нека разгледаме по-подробно проблема с HPV и да разберем подробно как си струва да се лекуват папиломи и кога си струва да звучи аларма.

важно!

Информацията в тази статия не трябва да се използва за самодиагностика или самолечение. За правилна диагноза и лечение винаги трябва да се консултирате с лекар.

Начини на заразяване

HPV е група от изключително разпространени и хетерогенни ДНК-съдържащи вируси, които засягат епитела на кожата и лигавиците. Според статистиката повечето инфекции възникват по време на полов акт. Освен това инфекцията може да възникне както по време на вагинален секс, така и по време на орален / анален полов акт.

Идентифицирани и описани са повече от 190 вида папиломавируси. Всеки от тях се различава с повече от 10% от най-близкия родствен щам, поради което клиничната картина може да бъде различна (или дори да липсва).

Пациентите на възраст 18–24 и 25–31 години имат най-висок процент на HPV инфекция и посещения при здравни грижи. Например, според последните статистики, около 14, 5% от посещенията при гинеколог при момичета на възраст 18-24 години са свързани с появата на аногенитални папиломи.

Голям процент от заразяванията стават по битов път – при контакт с кожата или лигавиците на заразен човек. Наличието на пукнатини, порязвания или други увреждания на епидермиса увеличава риска от инфекция.

Често инфекцията възниква по време на раждане - детето се заразява от майката по време на преминаването на родовия канал. Освен това не може да се изключи рискът от самозаразяване. Възниква в резултат на механично увреждане на кожата (например по време на епилация). В резултат на това се появяват клинични прояви на HPV, тоест брадавици.

Струва си да се отбележи, че папилома вирусът принадлежи към антропонозните патогени, т. е. предаването му е възможно само от човек на човек. Установено е, че HPV клетките могат да персистират известно време дори в ексфолирани кожни клетки.

Човешкият папиломен вирус е единственият, който не прониква в кръвта, така че инфекциозният процес протича без очевидно възпаление. След инфекцията патогенът заразява незрелите клетки на базалния слой, които впоследствие проникват в епителните клетки. Инфекцията често се улеснява от наличието на микротравма или възпаление на кожата и лигавиците, тъй като това води до намаляване на локалния имунитет.

По правило HPV присъства в тялото хронично, а инкубационният период след инфекцията продължава от няколко месеца до няколко години.

Прониквайки в клетката, вирусът използва клетъчни системи, за да произвежда свои собствени протеини. Синтезират се протеини, които поддържат репликацията на вирусна ДНК. Вирусните клетки се развиват бавно, но с течение на времето техният синтез може да доведе до появата на онкогени, които участват в имунния отговор и възпалението. Именно тези гени могат да предизвикат злокачествени процеси в организма. Жизненият цикъл на HPV може да бъде разделен на следните етапи:

 • въвеждането на вируса в тялото;
 • репликация на ДНК в клетките на базалния слой;
 • трансформация и злокачествено заболяване (злокачествена дегенерация);
 • изолиране на вирусни клетки от повърхностните слоеве на епитела (вероятността от контактна инфекция на други).
HPV ваксинация

Причини за появата

Много често човешкият папиломен вирус е в "спящо" състояние, т. е. няма външни прояви. Вирусната ДНК се намира в епителните клетки в свободно състояние, поради което е в състояние да произвежда вирусни частици. Този процес се засилва с намаляване на имунитета. В повечето случаи протичането на инфекцията е асимптоматично поради функционирането на механизмите на клетъчния имунитет. Тоест, външните прояви на инфекция се появяват само по време на намаляване на имунитета.

Поради тази причина появата на папиломи по тялото обикновено се свързва с въздействието на редица неблагоприятни фактори, включително:

 • Обостряне на хронични заболявания.
 • Инфекциозни заболявания.
 • Метаболитни нарушения.
 • Други инфекции, предавани по полов път.
 • Тютюнопушене, злоупотреба с алкохол.
 • имунодефицитни състояния.
 • Заболявания на храносмилателния тракт.
 • Неспазване на правилата за лична хигиена.
 • Неправилно хранене.
 • Постоянен стрес.
 • Други фактори, които намаляват имунитета.

Възрастните хора са изложени на повишен риск, тъй като с възрастта имунната система работи по-зле и не може да се предпази от въздействието на различни вредни организми. Също така, папиломите могат да станат често срещан проблем при деца, заразени с HPV. Неразвитият имунитет на детето не може да се справи с вируса, което води до различни прояви върху кожата.

За жените бременността е рисков фактор. В този момент настъпва естествено потискане на имунната система, в резултат на което се появяват папиломи на различни части на тялото. Така че не е изненадващо, че много пациенти осъзнават наличието на HPV едва по време на прегледа през първия триместър.

Класификация на папиломите

Папиломите могат да се появят върху кожата или лигавиците. По правило такива образувания са доброкачествени, но съществува известен риск от тяхното злокачествено израждане. Заболяването като цяло се характеризира с широко разпространение и рецидивиращ ход, т. е. образуванията могат да изчезнат и да се появят на нови места.

Различните видове папиломен вирус водят до образуването на различни кожни лезии. Най-често срещаните опции са:

 • Прости (вулгарни) брадавици.
 • Плантарни брадавици.
 • Плоски брадавици.
 • Нишковидни папиломи (акрохорди).
 • Кондиломи (аногенитални брадавици).
 • Хориоиден папилом.
 • Базалноклетъчни папиломи.

Трябва да се отбележи, че клиничните прояви на HPV са по-чести при жените. Мъжете, от друга страна, действат като носители на вируса и го предават чрез битови или сексуални контакти.

Отделно, заслужава да се отбележи, че всички папиломи обикновено се разделят на образувания с нисък и висок онкогенен риск:

 • Първата група включва израстъци, които се появяват в резултат на HPV типове като 1, 2, 3, 5, 6, 11, 30 и др.
 • В групата с висок онкогенен риск трябва да се отбележат HPV 16, 18, 31, 33, 35 и др.

Подобно разделение обаче е условно, тъй като наличието на вирус от първата група не гарантира защита срещу онкология, а наличието на HPV от втора категория също не е 100% риск от развитие на злокачествени процеси.

Симптоми на външния вид

В повечето случаи HPV няма изразени симптоми до появата на образувания. Ето защо пациентът най-често не подозира наличието на такова заболяване. Според статистиката до 90% от населението на света може да бъде заразено с човешкия папиломен вирус. Официалните данни обаче са много по-ниски - само около 13-15% от населението е с потвърдена диагноза. В същото време разпространението на инфекцията през последните години се е увеличило повече от 10 пъти.

Неоплазмите се характеризират с разпознаваем външен вид. Те могат да имат форма на папила на тясна дръжка или да са плоски. Като правило те са доста плътни на допир (но понякога се срещат и меки брадавици). Цветът на израстъците варира от бледорозово телесно до тъмнокафяво. Но трябва да се разбере, че клиничните прояви се различават в зависимост от вида на HPV и локализацията на образуванията:

 • Вулгарните брадавици най-често имат грапава повърхност. Те се характеризират с диаметър над 1 mm. Понякога образуванията са доста големи и поради близостта си се сливат помежду си, образувайки обширни области на лезията. Тези брадавици често се срещат по дланите и коленете.
 • Симптомът на сквамозните папиломи е липсата на промени в цвета на кожата, сърбеж или болка. Такива брадавици имат гладка повърхност, но външно те все още са доста различими. В допълнение, те се характеризират с плътна структура.
 • Нишковидните папиломи често се срещат около очите, на шията, в подмишниците и слабините. Те имат характерен вид - малки жълти подутини. С течение на времето те променят формата си и стават по-продълговати, могат да бъдат дълги до 6 mm.
 • Плантарните брадавици се характеризират с малък размер и лъскава повърхност. Образуванията са локализирани, както подсказва името, на краката. Поради това те могат да причинят дискомфорт и болка при ходене. Често около такива брадавици се образуват малки „дъщерни" израстъци под формата на малки мехурчета.
 • Много често HPV провокира появата на аногенитални брадавици (брадавици). В повече от 90% от случаите такива неоплазми се причиняват от папиломен вирус тип 6 и 11. Кондиломите се намират на гениталиите, като често причиняват дискомфорт и болезненост.

Има и по-специфични видове папиломи, които могат да бъдат резултат от един или друг тип HPV. Например, някои хора имат папиломи на Левандовски-Лутц. Те са множество, разположени на ръцете и краката, имат червено-кафяв оттенък и изпъкват над повърхността на кожата.

Пациентите често имат субективни симптоми на екзацербация на вируса. Възможните прояви включват следното:

 • Единични или множествени образувания под формата на папули или петна по кожата и лигавиците.
 • Сърбеж и парестезия (нарушение на чувствителността) в засегнатата област.
 • Болезненост по време на полов контакт (с появата на аногенитални брадавици).
 • Парене и болезненост на кожата.
 • Пукнатини, кървене на кожата в засегнатите области.
премахване на папиломи

Възможни усложнения

В началото на 21 век лабораторните диагностични методи за вируса се подобриха значително, в резултат на което HPV започна да се открива по-често. Това до известна степен даде възможност да се повлияе на разпространението на инфекцията, както и да се контролират по-добре възможните усложнения.

В повечето случаи папиломите са доброкачествени, но появата им не трябва да се пренебрегва. Някои видове вируси се считат за онкогенни, което означава, че могат да причинят сериозни здравословни проблеми.

Редица видове HPV провокират рак на шийката на матката, вулвата или вагината, а в някои случаи стават виновници за рак на ануса и рак на пениса:

 • СС (ракът на маточната шийка) е вторият най-често срещан злокачествен тумор след рака на гърдата. В повечето случаи тази патология се причинява от вирус от 16-ти и 18-ти тип. Всеки ден у нас от това заболяване умират над 20 жени.
 • Ракът на вулвата и вагината представлява до 5% от случаите сред всички аногенитални злокачествени патологии. Освен това всеки 10-ти случай на такъв рак е свързан с HPV типове 6 и 11, които се считат за нискоонкогенни. Трябва да се отбележи, че именно тези разновидности на човешкия папиломен вирус най-често причиняват аногенитални брадавици.
 • Ракът на ануса най-често се причинява от HPV типове 16 и 18. При жените тази патология се среща почти един и половина пъти по-често.
 • Ракът на пениса представлява около 0, 5% от всички онкологични патологии при мъжете. Най-често папиломавирусите от 6-ти, 11-ти, 16-ти и 18-ти тип стават причина за заболяването.

Тоест можем да заключим, че повечето HPV усложнения се причиняват от същите видове вируси, които провокират появата на папиломи по тялото. Ето защо експертите препоръчват да не се пренебрегва лечението в случай на появата на такива неоплазми.

Диагностика на папиломи

За диагностициране на HPV пациентът трябва да си уговори среща с дерматовенеролог. Препоръчително е да потърсите съвет, ако се появят дори единични брадавици. Задължителна среща със специалист ще е необходима в следните случаи:

 • След нараняването остана рана, която не заздравя дълго време.
 • Има отделяне на течност или болезненост на папилома.
 • Има промяна в размера или цвета на образуванието.
 • Има неприятна миризма или отделяне на гной.
 • Има загуба на коса в зоната на растеж.

Лекарят ще проведе външен преглед, за да потвърди или отхвърли наличието на папиломи. Освен това не може да се откаже от поредица от лабораторни тестове, тъй като е важно да се определи вида на вируса и възможните последствия.

Най-често се предписват следните изследвания:

 • общ кръвен анализ;
 • химия на кръвта;
 • метод на полимеразна верижна реакция (PCR);
 • в редки случаи биопсия на образуванията.

Основата на диагнозата е кръвен тест чрез PCR. С негова помощ е възможно да се установи наличието на HPV, да се определи точният тип на вируса, а също и дали заболяването е станало хронично.

В нашата страна вече се практикува подход към диагностиката, включително профилактичен скрининг. За неговото прилагане се използва PCR тест за HPV, тъй като дори еднократно извършване на такъв тест през целия живот може да предотврати възможни усложнения на инфекцията.

При необходимост се предписват допълнителни методи за изследване. Например, за да се провери за промени в епитела на шийката на матката, които биха могли да бъдат причинени от HPV, се използва Pap тест (цитологична микроскопия на клетки с оцветяване по Papanicolaou). Също така, като част от диагностиката, може да се извърши разширена колпоскопия или хистологично изследване на тъкани, взети от шийката на матката.

На пациента може да бъде назначена консултация и преглед на свързани специалисти: например алерголог, имунолог, уролог, хирургичен онколог. Жените често се нуждаят от консултация с акушер-гинеколог за идентифициране на фона и диспластичните процеси на шийката на матката, вулвата или вагината.

Освен това често се използват допълнителни диагностични методи при диагностицирането на заболявания, свързани с HPV:

 • клинично-визуална;
 • колпоскопски;
 • цитологичен;
 • имуноцитохимичен;
 • хистологични;
 • компютърна томография;
 • ултразвуково изследване (ехография) и др.

Лечение и профилактика

Няма начин за пълно лечение на папиломен вирус. Това не означава, че пациентът не трябва да се консултира с лекар. Важно е да се определи с какъв тип вирус е заразен пациентът, дали има риск от злокачествени новообразувания и защо папиломите са се появили точно сега (внезапно човек има други сериозни здравословни проблеми). Освен това в повечето случаи се лекуват симптомите на инфекция, тоест папиломите - те се отстраняват. Това помага за предотвратяване на нараняване и повторна инфекция.

Режимът на лечение винаги се избира индивидуално, тъй като трябва да отчита вида на инфекцията, съществуващите клинични прояви и индивидуалните характеристики на организма.

Много често по време на диагностиката чрез PCR пациентът открива наличието на вирус в тялото, но няма клинични прояви. В този случай може да се използва превантивна терапия с използване на цитостатици. С негова помощ е възможно да се спре развитието на вируса за известно време и да се предотврати появата на симптоми.

В случай, че човек има папиломи, ще е необходимо тяхното отстраняване. В съвременната дерматология се използват няколко ефективни метода, които ви позволяват да премахнете образувания в различни части на тялото и лигавиците. Най-често използваните процедури са:

 • Криодеструкция. Техника за отстраняване с течен азот. Има въздействие върху засегнатите области на тялото, под въздействието на ниски температури, тъканите на образуването умират, което ви позволява да премахнете папиломите без увреждане на кожата и с минимален риск от инфекция. Предимствата на техниката включват образуването на ограничена зона на некроза и липсата на увреждане на околните тъкани, тъй като течният азот се прилага чрез приложение върху засегнатите области. Процесът на възстановяване на епитела обаче може да бъде доста дълъг.
 • Електрокоагулация. Тази техника се основава на излагане на високочестотен електрически ток. Такова лечение на папиломи се характеризира с достъпна цена, но може да бъде много травматично. Въздействието на топлинната енергия предизвиква изпаряване на интерстициалната течност и коагулация на тъканите. В резултат на това е възможно да се премахнат единични или множество израстъци в различни части на тялото. Техниката е доста проста за изпълнение, но има някои противопоказания.
 • лазерно унищожаване. Един от ефективните начини за премахване на папиломи и кондиломи е лазерното излагане. Най-често използваният високоинтензивен CO2 лазер. Поради енергията на лазерното лъчение тъканите бързо се нагряват, което води до разрушителни процеси в тях. Неоплазмата просто се унищожава чрез изпаряване на интерстициалната течност. Предимствата на такова лечение включват възможността за точково излагане и минимална травма на околните здрави тъкани. Освен това заздравяването е бързо и лесно, не се образуват белези и белези.
 • Радиохирургия (отстраняване на радиовълни). Това е атравматично отстраняване на папиломи чрез разрязване и коагулация на тъканите с радионож. Методът се основава на излагане на радиовълни, които позволяват да се постигне пълно елиминиране на неоплазмата с минимален дискомфорт и без кървене. Такова лечение с HPV се счита за доста ефективно. Освен това е възможно да се проведе биопсия на отдалечени образувания.
 • Хирургично отстраняване. Най-травматичният и следователно рядко използван метод. Най-често се използва за отстраняване на големи участъци от лезии или при съмнение за злокачествена дегенерация на растежа, тъй като е възможно да се направи биопсия на отстранените тъкани. По време на операцията се отстраняват не само папиломите, но и част от здравите съседни тъкани. След процедурата е необходимо дълго възстановяване, има и риск от белези и белези.

В някои случаи на пациента може да бъде предписана допълнителна лекарствена терапия. Често включва прием на цитостатици, които спират деленето на вирусните клетки. Също така е възможно да се вземат средства за повишаване на местния имунитет и лечение на други хронични патологии. През последните години в схемата на лечение често се включват антивирусни лекарства с имуномодулиращи свойства.

Що се отнася до народните средства за лечение на папиломи при хора, те могат да се нарекат неефективни и дори опасни. В повечето случаи такива методи премахват образуванията само за известно време - папиломите могат да се появят отново на същото място. Освен това такива методи не могат да се използват, ако образуванията кървят или причиняват болка.

Особено място в първичната профилактика на HPV и папиломите, които те причиняват, е използването на антивирусни ваксини. У нас за тази цел се използват 2 ваксини, които ви позволяват да се предпазите от най-разпространените типове на вируса (6, 11, 16 и 18). Най-доброто решение е да се ваксинирате преди началото на сексуалната активност, тоест във време, когато няма потенциален контакт с HPV. Разбира се, такава ваксина няма да може напълно да защити срещу вируса, тъй като инфекцията може да възникне дори по време на раждане. Затова не забравяйте за прости препоръки:

 • Избягвайте случаен секс и не пренебрегвайте контрацептивите.
 • Придържайте се към правилното хранене.
 • Спазвайте правилата за лична хигиена.
 • Не използвайте хигиенни продукти на други хора.
 • Ходете редовно на прегледи при лекари.

Самото наличие на HPV в тялото не е причина да се тревожите или да започнете неконтролиран прием на различни лекарства. Това обаче е сигнал да обърнете внимание на имунитета си, да се придържате към здравословен начин на живот и да се откажете от лошите навици. Не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар, за да разберете на какви изследвания и колко често трябва да се подлагате. Така можете да предотвратите опасни усложнения на инфекцията и да постигнете дългосрочна ремисия.

Ако сте открили неоплазми, подобни на папиломи, по-добре е да се свържете със специализирана клиника. Опитни дерматолози ще ви помогнат да установите причината за неоплазмите по кожата и, ако е необходимо, да изберете метод на лечение!

важно!

Информацията в тази статия не трябва да се използва за самодиагностика или самолечение. За правилна диагноза и лечение винаги трябва да се консултирате с лекар.