Плантарни брадавици: лечение и причини

Плантарните брадавици са израстъци по кожата на стъпалата или в гънките между пръстите на краката. Заболяването се причинява от човешки папиломен вирус, който е причина за други кожни заболявания. Патологията е често срещана в различни възрастови групи, по-често сред децата поради недостатъчност на имунната система на децата. С течение на времето папулите могат да изчезнат сами, но вирусът е в тялото на гостоприемника през целия му живот. Болестта се разпространява бързо и се предава от човек на човек: носителите са заразни дори при липса на симптоми.

Плантарна брадавица, или шип, е доброкачествено уплътнение върху кожата на стъпалото, пръстите на краката или ръцете, покрито с кератинизиран епител. Според статистиката това заболяване съставлява една трета от всички диагнози, поставени от дерматолозите.

Експертите не препоръчват самостоятелно премахване на плантарните брадавици. Те имат дълъг корен, който влиза дълбоко в кожата. Ако не се отстрани напълно, брадавицата ще започне да расте отново.

Освен това увреждането на околните тъкани често допринася за появата на дъщерни неоплазми в съседни области на кожата, което води до образуването на мозаечни клъстери.

Тези уплътнения постоянно се нараняват, причинявайки болка при ходене. В някои случаи те преминават сами, но поради силен дискомфорт е по-добре да ги премахнете с помощта на хардуерни методи - лазер, криодеструкция, електрокоагулация или радиовълни.

Интересни факти

 • Има много повече носители на човешкия папиломен вирус, отколкото тези, които го нямат.
 • Известни са 118 вида вирус, плантарните брадавици провокират подтипове 1, 2, 4, 27 и 57.
 • Популярното наименование на болестта е трън (асоциация с трън, който причинява остра болка).
плантарни брадавици

Причини за плантарни брадавици

Причината за заболяването е човешкият папиломен вирус (HPV). Влизайки в тялото чрез микротравми по кожата, той атакува кератиноцитите, в резултат на което започва активното им делене.

Вирусът се разпространява по контактно-битов път, по-специално чрез:

 • лошо дезинфекцирани инструменти за педикюр;
 • повърхности в съблекални и душове в обществени басейни, сауни и бани;
 • използване на кърпи, чехли и други общи хигиенни предмети;
 • директен контакт с кожата, като ръкостискане.

Експертите идентифицират редица провокиращи фактори, които допринасят за развитието на болестта:

 • прекомерна сухота на кожата на краката;
 • хиперхидроза - прекомерно изпотяване;
 • тесни, тесни обувки, носенето на които наранява кожата;
 • деформация на стъпалото от всякакъв произход (например плоски крака, артрит, остеоартрит);
 • патологии, придружени от недохранване на тъканите на краката, по-специално заболявания на ендокринната и сърдечно-съдовата система (разширени вени на долните крайници, захарен диабет, атеросклероза);
 • наличието на мазоли, мазоли и наранявания на кожата на стъпалото, които са входна врата за инфекция.

При силен имунитет HPV остава в латентно състояние. Но най-малкото намаляване на защитните сили може лесно да го активира.

Често водят до намаляване на общия имунитет:

 • чест стрес;
 • хронична преумора и редовно психо-емоционално пренапрежение;
 • продължителна употреба на хормонални лекарства, антибиотици и имуносупресори;
 • хормонален дисбаланс;
 • грешки в личната хигиена и хранене.

Най-благоприятните условия за вируса са висока влажност и топлина.

Най-често инфекцията става при ходене боси в бани, сауни, басейни и в съблекалните им. В такава среда HPV може да живее без гостоприемник доста дълго време, като поддържа висока вирулентност.

Симптоми на заболяването

Въпреки факта, че неоплазмата може да се появи навсякъде по подметката, основната му локализация са областите с най-голямо налягане - петата, върховете на пръстите и стъпалата.

Визуално плантарната брадавица е малко белезникаво уплътнение с кръгла или овална форма, гладко на допир. Размерът му може да варира в рамките на 1-3 см. Тъй като се появяват нови слоеве на кератинизация, неоплазмата става груба и пожълтява. Кожата около него обикновено не се променя.

В центъра на тюлена може да има вдлъбнатина, подобна на кратер. Понякога по повърхността му се появяват тъмнокафяви или черни точки. Причината за това явление е тромбоза на малки капиляри в горните слоеве на неоплазмата.

Обикновено върху стъпалото се образува единичен елемент. Но с намален имунитет или висока реактивност на вируса, може да има няколко от тях. При множество лезии елементите или се сливат в болезнен конгломерат, или образуват един вид мозаечен модел (клъстер).

Понякога уплътняването се отстранява от само себе си, но много по-често поради постоянно нараняване не изчезва, а напротив, започва да причинява болезнен дискомфорт на пациента при ходене.

Диагностика

Диагнозата на заболяването е малко трудна, тъй като на външен вид плантарната брадавица може да бъде объркана с област на хиперкератоза или калус. Само опитен дерматолог може да диференцира патологията. На първо място, той провежда дерматоскопия и изстъргване на горните слоеве на неоплазмата.

Отличителни външни характеристики на плантарната брадавица са:

 • наличието на черни точки е симптом на "тромбирани капиляри";
 • липсата на кожен модел на повърхността на брадавицата, което е свързано с промяна в ДНК в клетките.

Окончателната диагноза се поставя въз основа на положителни резултати от PCR диагностика за човешки папиломен вирус. За да се изясни дълбочината на лезията, се извършва ултразвук на неоплазмата на кожата.

Когато поставят диагноза, специалистите се опитват да разграничат плантарните брадавици от следните патологии:

 • Царевица. По повърхността му има папиларни шарки, а болката не се появява по време на компресия, а поради пряк натиск.
 • Кератодермия при синдрома на Райтер. Папулите в този случай са по-големи, конични, а не плоски. Около всяко уплътнение кожата е хиперемирана и възпалена.
 • Палмарно-плантарен сифилис. Късна проява на вторичен сифилис. Различават се по множествен характер и безболезненост. Подредени под формата на пръстени или дъги. Окончателната диагноза се потвърждава от положителните резултати от RPR теста за сифилис.

В някои случаи може да се наложи пациентът да се консултира с други специалисти - подолог и дерматоонколог (ако има подозрение за злокачествен процес).

Лечение

Методът на лечение се избира от лекаря. В същото време той взема предвид размера на неоплазмата, местоположението и дължината на нейния корен. Режимът на лечение зависи от стадия на заболяването.

Лечение в началния стадий на заболяването

В началото на патологията, когато коренът на брадавицата е малък и слоят кератинизиран епител все още е тънък, консервативната терапия е достатъчна. Същността му се крие в комбинацията от кератолитици, некротични и антивирусни средства.

Преди да използвате лекарства, кожата в лезията трябва да бъде правилно подготвена. Това ще улесни проникването на активните съставки и ще повиши ефективността на лечението. Последователността на действията за пациента е следната:

 • запарване на кожата в топла вода;
 • внимателно отстраняване на горния рогов слой с пемза;
 • пълно изсушаване на кожата в лезията;
 • прилагане на оклузивна превръзка с кератолитик, като салицилова киселина.

При мозаечен клъстер, когато засегнатата област е доста обширна, е по-добре да използвате пластир, импрегниран с 40% салицилова киселина, вместо превръзка.

Този метод на консервативно лечение бързо премахва болката, тъй като голямо количество кератин може да бъде отстранено за една процедура. Освен че е ефективен, този метод е безболезнен и без белези. Недостатъците на консервативната терапия с кератолитици са редовността на процедурите и продължителността на курса на лечение, който може да отнеме няколко седмици или дори месеци. В допълнение, този метод е ефективен само в началния стадий на заболяването.

снимка на плантарна брадавица

Средства за лечение на плантарни брадавици

Освен това, след лечение с кератолитици, се използват специални препарати, които имат антивирусни свойства или имат каутеризиращ ефект при външно приложение. Съставът на такива средства задължително включва алкали или киселини.

 • Тъмна мазна течност за външна употреба. Може да се използва само от възрастни. Инструментът насърчава некроза на тъканите, така че трябва да се прилага само с ръкавици и стриктно върху лезията. За да се защитят околните тъкани, кожата около патологичното уплътнение трябва първо да се смазва с крем.
 • Разтвор за външна употреба. Има силен каутеризиращ ефект, причинявайки некроза на тъканите.
 • Лекарство за каутеризация с доста мек ефект. Не причинява тежки изгаряния и белези.
 • Антивирусно лекарство от последно поколение на растителна основа. Действа ефективно както върху повърхността на кожата, така и в по-дълбоките слоеве на дермата.
 • Цитостатик с каутеризиращи свойства, което води до некроза на тъканите.

Използването на цитостатици е друг начин за консервативно лечение. Най-често използваните лекарства на базата на 5-флуороурацил. Това съединение инхибира деленето на клетките, като блокира синтеза на ДНК.

Лечение на патологията във втория етап

На втория етап прибягват до хардуерни методи, насочени към пълното отстраняване на неоплазмата, което е най-оптималният и ефективен метод за лечение. Всички те имат своите предимства и недостатъци.

 • Електрокоагулация. Въздействието на електрическия ток през коагулационния контур. Използва се, когато коренът на шипа не е дълбок. В противен случай е възможно образуване на белези. След процедурата на мястото на брадавицата се появява коричка, която отпада сама след 7-10 дни.
 • Криодеструкция. Отстраняване на плантарни брадавици с течен азот при -196°C. Резултатите зависят от професионализма на лекаря. Твърде дълбокото излагане води до образуване на белег, повърхностното - до рецидив на заболяването. На мястото на излагане първо се появява зачервяване, постепенно се образува малко мехурче със серозно или хеморагично съдържание. Изсъхва след една седмица. На негово място се образува коричка. Отпада сам след около две седмици.
 • Лазерно отстраняване (въглероден диоксид, ербий или импулсни багрила). "Златен стандарт". Послойно каутеризиране на тъканта, благодарение на което специалистът по време на процедурата може да регулира дълбочината на експозиция. Има отлични козметични резултати, безболезненост и заздравяване в рамките на няколко дни. На мястото на излагане веднага се образува коричка, която изчезва след няколко дни.
 • метод на радиовълни. Отстраняване с радионож - специален електрод, който излъчва високочестотни вълни. Както в предишните случаи, в огнището на експозиция се образува кора.

При използване на хардуерен метод никога няма кървене, тъй като абсолютно всички те каутеризират кръвоносните съдове по време на експозиция. Освен това вирусът не навлиза в кръвта, тоест няма риск от образуване на детски лезии.

Основни изисквания за грижа за рани след отстраняване на брадавици (независимо от метода):

 • не мокрете няколко дни;
 • не разбивайте коричките, не отваряйте мехури (след криодеструкция);
 • не третирайте с никакви козметични продукти и лекарства, с изключение на антисептици;
 • не залепвайте с тиксо, но ако е необходимо, нанесете свободна стерилна превръзка;
 • избягвайте изолацията на обекта;
 • не посещавайте сауни, бани, басейни за един или два месеца.

Ако раната се възпали или не заздравее дълго време, е необходима незабавна консултация с лекар.

Лечение на заболяването в третия стадий (в напреднали случаи)

Когато неоплазмата достигне доста голям размер, тя се отстранява само хирургично. Брадавицата се изрязва под местна анестезия със скалпел. Често на мястото му остава белег.

Особено внимание се изисква за пациенти със захарен диабет. В техния случай терапията се провежда само по остри показания. В този случай е необходима внимателна нискотравматична интервенция, за да се избегнат сериозни усложнения.

Всички пациенти трябва да помнят, че самолечението на плантарните брадавици не си струва. Във всеки случай е необходима консултация със специалист, който ще избере терапията в съответствие със стадия на заболяването.

Плантарни брадавици при деца

бебешки плантарни брадавици

Плантарните брадавици са по-чести при деца, отколкото при възрастни. Това се дължи на не напълно укрепен имунитет. Провокиращите фактори и клиничните прояви на заболяването не се различават от хода на патологията при възрастни. Има обаче разлики в терапията. Плантарната брадавица при дете изисква отговорен подход.

Някои местни експерти съветват да изчакате около година и половина, докато неоплазмата отшуми самостоятелно, като напълно забравят, че бебето може да изпитва болка при ходене, което от своя страна провокира психологически дискомфорт.

В същото време не трябва да експериментирате с рецепти на традиционната медицина, тъй като много растения могат да провокират алергична реакция. Също така не се препоръчва самостоятелно да избирате лекарства в аптека, тъй като не всички от тях са подходящи за употреба в детска възраст.

Най-добре е да поверите лечението на плантарни брадавици при деца на специалист. Само той, след преглед, ще може да предложи най-добрия начин да се отървете от шипа. От хардуерните методи за дете, криодеструкцията и лазерната терапия са най-подходящи, радиокоагулацията и електрокоагулацията се използват по-рядко. Хирургическата ексцизия се извършва само при по-големи деца и под местна анестезия.

В допълнение към локалното лечение на плантарна брадавица при дете е необходимо да се приемат антивирусни лекарства и да се укрепи имунната система. За това помагат витаминно-минералните комплекси и имуностимулантите. Дозировката на всички лекарства се избира само от лекаря, като се вземе предвид възрастта на детето и състоянието на гръбначния стълб.

Характеристики на лечението на трудно отстраняеми брадавици

Понякога помераните упорито се повтарят, независимо колко са отстранени и без значение какъв метод на лечение се използва. В такива случаи трябва да откриете причината за намаляване на местния или общия имунитет и да изберете вида на имунотерапията:

 • фокално - инжектиране на антивирусни лекарства (интерферон), лечение на брадавици с кремове на базата на имиквимод, който е модификатор на имунния отговор;
 • общ - показан за мозаечен клъстер с постоянен курс, се използват имуностимулиращи лекарства с неспецифичен антивирусен ефект.

Методът на лечение се избира изключително от специалист, но рядко се използва обща имунотерапия.

Може ли плантарната брадавица да се превърне в злокачествена неоплазма?

Заболяването е доброкачествено. Гръбначният стълб се подлага на злокачествено заболяване много рядко и само при наличие на травматични фактори:

 • чести опити за самостоятелно отстраняване на неоплазмата;
 • неквалифицирано и неефективно лечение от дерматолог;
 • редовно травматизиране на натрупването;
 • прекомерна изолация на лезията.

Признаците на злокачествена трансформация са:

 • дълго заздравяваща рана;
 • често кървене;
 • бърз растеж на брадавицата;
 • хиперемия и сърбеж в лезията;
 • промяна в цвета и структурата на неоплазмата.

За да не се тревожите постоянно за брадавицата, най-лесно е да я премахнете веднъж завинаги.

Предотвратяване

Първичната превенция се състои в предотвратяване на инфекция на тялото с човешки папиломен вирус и се състои от няколко правила:

 • спазване на лична хигиена и лечение на най-малките наранявания по кожата на стъпалото;
 • лечение на хиперхидроза на краката;
 • внимателна грижа за краката (педикюр, пилинг) и редовна употреба на специални продукти - овлажняващи, омекотяващи кремове и терапевтични вани;
 • носене на затворени обувки в обществени бани, сауни, басейни и др. ;
 • внимателна обработка на всички неща (например чорапи, кърпи), които са влезли в контакт с шипа;
 • закупуването на удобни обувки за ежедневно носене, за предпочитане от естествен материал (за предотвратяване на развитието на хиперхидроза).

Освен това е необходимо постоянно укрепване на имунната система. Здравословният начин на живот, правилното хранене, закаляването, спортуването не само ще повлияят положително на общото състояние, но и ще повишат защитните сили на организма.

Вторичната профилактика е предотвратяване на рецидив на заболяването. Състои се в приемане на антивирусни и имуномодулиращи средства.

История: Как излекувах плантарна брадавица?

Шипът се появи неочаквано. По-скоро не го забелязах в началото, взех го за безчувствие и просто се опитах да го отстраня с пемза. С течение на времето започнах да усещам дискомфорт и болка при ходене. Ходих на дерматолог и направих куп изследвания. Диагнозата ме разстрои: плантарна брадавица. Чух, че е много трудно да се отървем от него. Дори с лазер, дори със замръзване - така или иначе, рано или късно се появява отново. Дерматологът каза, че тъй като редовно премахвах горния слой, като не му позволявам да расте, можете да опитате химически препарати. И само ако се окажат неефективни, ще трябва да прибягвате до отстраняване по радикален начин. Болестта е победена с помощта на замразяващо лекарство. Дай Боже, няма да има рецидив. Лекарят сега ме посъветва да поддържам имунитет, за да не се появят отново шипове.