Човешкият папиломен вирус: структура, жизнен цикъл, начин на предаване, профилактика

човешки папилома вирус

Една от най-честите инфекции е човешкият папиломен вирус. Нека разгледаме основните му видове, риска от онкогенност, симптоми, методи за диагностика и лечение.

HPV е високоспецифична инфекция за човешкото тяло от семейство Papovaviridea, т. е. паповивируси от подгрупа А. Всеки шести човек на планетата е негов носител. Малкият термостабилен патоген оцелява добре във външната среда и е устойчив на термични обработки. Има висока способност да инфектира многослоен епител: кожа, лигавици, колонен епител на белите дробове, простатата и цервикалния канал.

Днес медицината познава повече от 120 серотипа на вируса, 35 от които засягат кожата и лигавиците. Някои серотипове имат онкогенност, тоест способността да причиняват ракова дегенерация на засегнатите тъкани.

 • Ниска онкогенност – 6, 11, 42, 43, 44, 73.
 • Висока онкогенност – 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68.

Попадайки в човешкото тяло, вирусът се разпространява по кръвен път, прониква в ДНК на клетките и нарушава нормалното им функциониране. Заразената клетка започва активно да се дели и расте, поради което на засегнатата област се появяват характерни израстъци.

Според медицинската статистика HPV инфекцията е най-честа при предаване по време на полов акт. Само за последните 7-10 години броят на заразените се е увеличил над 10 пъти. Заболяването изисква комплексна диагностика и лечение.

Структурата на човешкия папиломен вирус

HPV има малки вириони без мембранна обвивка, с диаметър не повече от 30 nm. Тоест размерът му е 5 пъти по-малък от грипния вирус и ХИВ, които имат мембранна обвивка. Генетичният материал на папиломавируса е ДНК, която съдържа около 8000 базови двойки и много протеинови съединения. Геномът е двуверижна молекула, пълна с хистоми, тоест клетъчни протеини, които участват в уплътняването на ДНК в ядрото.

Гените на вируса кодират няколко вида протеини, всеки от които изпълнява специфични функции в своя жизнен цикъл. Има ранни протеини (E), които са отговорни за регулаторните функции и възпроизводството на заразените клетки, и късните протеини (L), които изпълняват структурни функции.

Следните видове протеини са отговорни за структурата на вируса:

 • E1-E8 – участват в репликацията на ДНК, синтезират се веднага след инфекцията. Те се проявяват чрез зърнистост на кожата, в която се натрупват.
 • L1-L2 – формират структурата на вируса. Те са отговорни за образуването на външната обвивка (капсиди), която прониква през роговия слой на епидермиса.

Особено опасни са протеиновите структури, участващи в онкогенезата:

 • E6 - изключва туморния супресор p53 на здрави клетки, причинявайки прекомерна пролиферация на клетъчни структури. E6 води до рязко намаляване на p53 и дегенеративни процеси.
 • E7 – свързва Rb, т. е. туморен супресор, отговорен за забавянето на ензимните реакции на неконтролираното клетъчно делене.

E6 и E7 водят до неконтролиран клетъчен растеж, причинявайки образуване на тумори. В този случай протеинът Е2 спира този патологичен процес, но тази способност се губи веднага след като геномът зарази човешка клетка.

Поради сложната си структура HPV не се култивира лесно в лаборатория. Това се дължи на факта, че вирусните частици се образуват само в живи организми или сложни органотипни култури, които са подобни на човешки клетки.

Жизненият цикъл на човешкия папиломен вирус

Инфекциозният процес и жизненият цикъл на човешкия папиломен вирус се основават на самовъзпроизвеждането на инфекциозни вириони. По време на нормалното протичане на патологичния процес съществува тясна връзка между цикъла на репликация на вирусната ДНК и жизнения цикъл на заразената клетка в човешкото тяло. Папиломавирусът нарушава репликацията на клетъчната ДНК, като създава програма за възпроизвеждане на собствените си заразени клетки с повишена инфекциозна активност.

В процеса на инхибиране на репликацията има голяма вероятност за промяна на цикъла на инфекцията и нейната трансформация в злокачествен тумор. Ако жизненият цикъл е нарушен или прекъснат, производството на инфекциозни вириони става невъзможно.

В една заразена клетка HPV съществува в две форми:

 • Еписомален - разположен извън хромозомите на заразената клетка, има нисък риск от онкогенност.
 • Интегрирана – вирусната ДНК е интегрирана в клетъчната хромозома. Тази форма е злокачествена.

В зависимост от вътреклетъчната форма на инфекцията са възможни следните варианти на протичане на инфекциозния процес:

 • Скрито (латентно) протичане - HPV в епизомална форма, но не причинява патологични промени и няма клинични прояви.
 • Папиломите са инфекция в епизомална форма. Броят на клетките в базалния слой се увеличава, което води до появата на кожни израстъци с различна локализация.
 • Дисплазия – вирионите са в епизомална и интегрирана форма.
 • Карцином – вирусът е в интегрирана форма. Появяват се атипични клетки, което показва развитието на злокачествени процеси в организма.

Инкубационният период от инфекцията до появата на първите симптоми може да варира от ½ месец до няколко години. В този случай е възможно в тялото да се развият едновременно няколко генотипа. В някои случаи самолечението настъпва в рамките на 6-12 месеца след инфекцията, т. е. репликацията на вирусната ДНК е нарушена.

Как се предава човешкият папиломен вирус?

HPV се предава от болен на здрав човек. Заразяването става чрез близък битов контакт, по време на полов акт или по време на процеса на раждане от майка на дете.

Има следните начини за навлизане на инфекция в тялото:

 • Контакт със заразена кожа или лигавици.
 • Използване на лични вещи на заразен човек.
 • Носенето на обувки или дрехи на пациента.
 • Посещение на сауни, басейни и други общи помещения с висока влажност.

Според медицинската статистика най-често срещаният път на предаване на HPV е незащитеният полов акт. В този случай инфекцията възниква независимо от вида на контакта (вагинален, орален, анален). Вирусът навлиза в тялото чрез микроувреждане на лигавиците и епидермиса. Ако се появят израстъци в устата, това може да означава инфекция по време на целувка или орален секс. Мъжете заразяват жените по-често. В този случай инфекцията е възможна само ако има папиломи и брадавици по гениталиите.

При заразяване от майка на дете папиломатозата се предава интранатално или когато детето преминава през родовия канал. Бебето може да развие аногенитални брадавици и кондиломи по вътрешната повърхност на ларинкса и фаринкса, което усложнява процеса на дишане. Инфекцията може да възникне и по време на кърмене. Домашното предаване на вируса е изключително рядко. Това се дължи на факта, че инфекцията съществува в околната среда за кратко време.

Тъй като човешкият папиломен вирус не е силно заразен, инфекцията възниква под въздействието на определени фактори:

 • Намалена защита на имунната система.
 • Нарушаване на бариерните функции на епидермиса или лигавиците.
 • Нарушаване на чревната или вагиналната микрофлора.
 • STD (папиломатозата е вторична инфекция).
 • Обостряне на хронични заболявания.
 • Чести стрес или вредни условия на труд.
 • Неспазване на правилата за лична хигиена.
 • Употребата на лекарства, които потискат имунната система.

През целия си живот човек може да се зарази с няколко генотипа инфекция едновременно. Действието на горните фактори води до активиране на инфекцията. Заразените клетки започват активно да се размножават, причинявайки кожни израстъци с различна форма и местоположение.

Имунитет

Днес папиломатозата е едно от най-често срещаните заболявания. Хората със силна имунна система могат да носят вируса за дълъг период от време, без дори да го знаят.

Именно имунитетът действа като фактор за защита на организма от патогени. Навременната имунна реакция води до унищожаване на патогена, който няма време да зарази базалните клетки на епитела.

Има редица фактори, които подкопават имунната система и допринасят за инфекцията и активирането на вируса:

 • Чести респираторни вирусни инфекции и инфекциозни и възпалителни лезии на тялото.
 • Интензивна физическа активност.
 • Психоемоционален стрес и стрес.
 • Хипотермия на тялото.
 • Злоупотреба с алкохол, пушене и други лоши навици.

Намаленият имунитет осигурява активен растеж на папиломатозни неоплазми. За да се предотврати това, се препоръчва да се приемат имуномодулатори и витамини, които насърчават бързото възстановяване и елиминирането на вируса от тялото.

Профилактика на човешкия папиломен вирус

Много по-лесно и по-важно е да се предотврати всяка болест, отколкото да се лекува. Профилактиката на човешкия папиломен вирус се основава на здравословен начин на живот и укрепване на имунната система. Имунната система е тази, която играе решаваща роля за появата на HPV инфекция. Когато защитните сили са отслабени, тялото отслабва, създавайки благоприятен фон за инфекциозни лезии.

Предотвратяването на папиломатоза и други заболявания се свежда до следните прости правила:

 • Здравословен начин на живот.
 • Без вредни навици.
 • Правилно балансирано хранене.
 • Защитен секс и постоянен партньор.
 • Липса на стрес и други емоционални сътресения.
 • Навременно лечение на всякакви заболявания.
 • Ваксинация.
 • Редовни профилактични прегледи при лекар.

Горните препоръки се отнасят за превенция от първо ниво. За предотвратяване на инфекция с HPV с висок канцерогенен риск има специални ваксини. Те съдържат вирусни антигенни протеини, под въздействието на които тялото произвежда специфични антитела, които помагат да се унищожи инфекцията, когато възникне.

Има и вторични превантивни мерки, които включват: визуален и цитологичен скрининг за откриване на вируса и проследяване на динамиката на неговото развитие. Ако резултатите от тези изследвания са положителни, на пациента се предписва цялостен набор от диагностични изследвания. Като правило това е PCR, биопсия, колпоскопия и редица други методи.

Третичната профилактика се извършва при заразяване с HPV с висок онкогенен риск. Пациентът трябва да се подлага на цитологично изследване на всеки шест месеца в продължение на три години след заразяването. Ако резултатите са отрицателни, тестът се прави веднъж годишно до края на живота ви.

Ваксинация срещу човешки папиломен вирус

Един от методите за предотвратяване на папиломатоза е ваксинацията. Ваксинацията срещу папиломен вирус се използва за предотвратяване на инфекция с HPV с висок канцерогенен риск - това са типове 16 и 18. Препоръчително е да се ваксинирате преди първия полов акт, тоест в юношеска възраст от 16 до 23 години.

Трябва да се има предвид, че ако вирусът вече присъства в тялото, тогава ефектът от инжекцията е нулев. Но много учени смятат, че прилагането на ваксината на вече заразени пациенти прави вируса по-лесен и ускорява процеса на възстановяване.

Когато се подлага на пълна ваксинация по специална схема, лекарството насърчава образуването на специфични антитела срещу вируса в организма. Имуноглобулините се откриват при 100% от пациентите, които са били ваксинирани.

Използване на презерватив за предотвратяване на HPV

Основният път на предаване на HPV е незащитен секс със заразен човек. Клиничните проучвания показват, че използването на презерватив за предотвратяване на папиломен вирус е много ефективно. При този метод на контрацепция инфекцията възниква в приблизително 30% от случаите. Рискът от инфекция по време на секс без използване на презерватив е 90%. Предаването на HPV чрез презерватив се случва по-често след анален секс, отколкото след вагинален секс.

Трябва също така да се има предвид, че патогенните микроорганизми присъстват във всички биологични течности на човешкото тяло: слюнка, слуз и др. Следователно, ако един от партньорите има израстъци, характерни за заболяването на устната лигавица, тогава инфекцията не е възможна само по време на орален секс, но и по време на целувка.