Как да премахнете папилома

Премахването на папиломи е козметична процедура, която може да се направи в почти всеки медицински център. Понастоящем отстраняването на нежелани неоплазми се извършва в най-кратки срокове и е почти безболезнено. Днес ще ви разкажа за съвременните методи за премахване на папиломи, техните характеристики и цена.

професионално отстраняване на папилома

Какво представляват папиломите

Човешкият папиломен вирус (HPV) всъщност е група вируси, които инфектират външната обвивка на тялото. Въпреки общото си, HPV се проявява по различни начини, въпреки че обединяващото свойство на всички вируси от тази група е появата на брадавици (папиломи) с различни форми по кожата. И въпреки че самият папилома се класифицира като доброкачествен тумор и не представлява пряка заплаха за здравето, тяхното присъствие може значително да намали визуалната привлекателност на човек.

В повечето случаи папиломите се проявяват изключително като кожно заболяване, разпространено по битов контактен метод, но HPV може да се предава и по полов път, като протича като полово предавано заболяване, което причинява генитални форми на папиломи. Във всеки случай, когато по кожата се появят неразбираеми образувания, подобни на папиломи (брадавици, бенки), по-добре е незабавно да се консултирате с лекар. Тъй като естетичната медицина тук е безсилна, трябва да посетите дерматолог.

Защо са опасни

Папиломите (брадавиците) са проява на активна вирусна инфекция, която се разпространява бързо при полов и домашен контакт чрез микропукнатини по кожата. Намаленият имунитет допринася за инфекцията и активирането на вирусите. Следователно, колкото по-скоро премахнете неоплазмата върху кожата, толкова по-добре. По този начин ще избегнете по-широко разпространение на папиломи (брадавици) по собствената си кожа.

Лечението на папиломи у дома категорично не се препоръчва.

Коварният вирус причинява не само папиломи и брадавици, но може да се разпространи и във вътрешните органи, което води до по-сериозни заболявания.

Кой е най-добрият начин за премахване на папиломи

Към днешна дата най-ефективният и щадящ е методът на радиовълните на апарата Surgitron, който ви позволява да избегнете образуването на белези. Този безконтактен метод позволява на лекаря да отстранява само болни клетки, без да засяга околните тъкани. Високочестотните вълни се абсорбират само от вътреклетъчната течност на неоплазмите, поради което рискът от увреждане на съседни органи и тъкани е сведен до минимум.

Освен минимално увреждане на тъканите и заздравяване без белег, предимствата на Surgitron включват: ускоряване на процесите на регенерация, стерилизиращ ефект на радиовълните и възможност за вземане на материал за хистологично изследване. Той определя характерните особености на доброкачествено, предраково и злокачествено новообразувание.

Показания:

 • увреждане на неоплазмата
 • промени във формата му
 • ако бенката причинява неудобство, трие се в дрехите, намира се върху травматична област на кожата или е твърде отворена и уязвима

Противопоказания:

 • остър стадий на възпалителни процеси
 • инфекциозни заболявания
 • диабет
 • епилепсия
 • глаукома
 • злокачествени новообразувания

Методи за премахване на папиломи и брадавици

Когато се постави точна диагноза, трябва да започнете да се борите с папиломавирусната инфекция. Лечението трябва да бъде изчерпателно. Необходимо е да изберете правилната терапия за потискане на вируса в тялото и отстраняване на папиломи или кондиломи. Днес има няколко продуктивни метода за премахване на тези неоплазми, които са предимно безболезнени, безопасни и не оставят белези.

Медицинско отстраняване (каутеризация)

Това е отстраняване с помощта на лекарства. Неоплазмите по кожата се отстраняват с помощта на тези лекарства чрез каутеризация. Въпреки това, никога не го правете сами! – Небрежната употреба може да причини изгаряния.

лазерно отстраняване

При този метод за отстраняване на папиломи и кондиломи те се изгарят с помощта на лазерен лъч с въглероден диоксид. След процедурата обикновено остава микроскопична рана, която заздравява в рамките на 3-4 седмици. Отстраняването става прецизно, без да се увреждат съседните кожни участъци. Рехабилитация като такава не е предвидена - кожата се възстановява сама, няма белези. С лазер е възможно да се отстранят както единични, така и множество образувания, разположени по лицето и тялото, включително и на деликатни места (на клепачите, подмишниците, в перинеума). Лазерното отстраняване не се извършва при наличие на рани или локално възпаление на кожата, при херпес, общи инфекции, бременност.

Отстраняване на папиломи с течен азот (криолиза)

Методът се състои в краткотрайно излагане на много ниски температури върху папилома. Отстранената тъкан се унищожава чрез моментално замразяване. Областта на кожата, третирана с азот, губи своята чувствителност и става бяла. Пълното излекуване настъпва за 5-6 седмици. Предимствата на този метод са лекотата на понасяне на процедурата от пациента, липсата на необходимост от анестезия и риск от образуване на белези. Въпреки това, при отстраняване на азот е трудно да се определи дълбочината на излагане на папилома или кондиломи.

отстраняване на радиовълни

Този последен метод използва инструмента Surgitron. Основната работна част на апарата е електродът, който е тънка волфрамова нишка. В зависимост от това каква дълбочина на експозиция е необходима, се избират различни електроди.

Радиовълните с висока честота - от 3, 8 до 4 MHz - са концентрирани в края на електрода. Неоплазмата се унищожава поради енергията, която загрява папилома отвътре, без да уврежда околните тъкани. Електродът се нагрява от електрически разряд и неоплазмата незабавно се „отрязва" с едно движение.

Близките тъкани под въздействието на свръхвисоки температури се каутеризират, така да се каже, съдовете са „запечатани", което помага да се избегне загубата на кръв и неприятните последици, свързани с нея. Няма болка, съседните тъкани не са увредени. Има бързо заздравяване, няма следи от отстраняване. Това е най-добрият начин за премахване не само на папиломи и кондиломи, но и на всякакви други кожни образувания.

Електрокоагулация

Друг често срещан метод за отстраняване на неоплазми, при който разрушаването на патологичната тъкан се постига чрез излагането й на електрически ток с помощта на ECHF устройства. Разрушаването на папиломи и кондиломи се случва под въздействието на висока температура и в резултат на това се увреждат и съседните кожни участъци. Електрокоагулацията обикновено е евтина, но може да причини нараняване и лошо заздравяване. Предимството е, че при този вид отстраняване е възможно да се контролира дълбочината на излагане на кожата.

Хирургично отстраняване със скалпел

Хирургичната ексцизия се използва в случаи на отстраняване на големи неоплазми. Отстраняването става в операционната под местна анестезия. По време на хирургическа ексцизия също се улавя малка част от здравата тъкан. След операцията се поставят козметични конци, които се свалят след около 7 дни в зависимост от индивидуалните показания. При отстраняване на неоплазми по лицето този метод се използва само в спешни случаи. Методът е доста ефективен при отстраняване на злокачествени тумори.

етнонаука

Има и народни средства за отстраняване на папиломи и кондиломи. Добре известен метод е лечението им със сок от жълтурчета. За да се предпази кожата около папилома от изгаряне от отровния сок на това растение, тя се смазва с бебешки крем, след което капка лечебна течност се нанася в самия център на кожния тумор.

Друго средство е запарка от глухарчета със спирт, тя изсушава и дезинфекцира кожата.

Цветните глави се пълнят плътно в малък стъклен съд и се пълнят с етилов алкохол. Настоявайте за около две седмици, разтворът се съхранява на тъмно място. Те смазват засегнатата област до пет пъти на ден. Трудно е да се каже колко безопасни и ефективни са всички тези методи, така че е по-добре да не изкушавате съдбата и да се консултирате с лекар.

Грижа за кожата след процедурата

Опитайте се да не намокрите кожата след отстраняване на неоплазмата, не я третирайте с лосиони, кремове, декоративна козметика.

В никакъв случай не отлепвайте образувалата се след процедурата коричка!

Това може да доведе до инфекция на раната, удължаване на времето за заздравяване и забележими белези. След като коричката се отлепи, младата кожа трябва да бъде защитена от слънчева светлина с крем с UV филтър. Това ще помогне да се избегне появата на старчески петна. Докато коричката не падне напълно, не докосвайте това място с кърпа.

Предотвратяване на появата на папиломи и кондиломи

Както бе споменато по-горе, в повечето случаи вирусът се предава по полов път, така че избягвайте случайни връзки, използвайте бариерни методи за контрацепция. Спазвайте стриктно правилата за лична хигиена, тъй като е възможна и "битова инфекция". Здравословният начин на живот и силният имунитет ще ви позволят да избегнете появата на папиломи и кондиломи. Освен това трябва редовно да се подлагате на прегледи и да правите тестове - човешкият папиломен вирус може да остане в тялото дълго време, без да се прояви.

Цената на процедурите

Преди да премахнете неоплазмите по кожата, е необходимо да се консултирате с дерматовенеролог, да преминете необходимите тестове и да получите медицинско мнение. Едва след това можете да продължите към процедурата за отстраняване. Желателно е всичко това да се прави в една клиника. Крайната цена на процедурите трябва да се провери със специалист.

Премахване на папилома у дома

Отстраняването на папиломи у дома може да се извърши по традиционен начин или с помощта на техники на традиционната медицина.

 • Замразяване с азот или криодеструкция. В аптеката можете да закупите специален инструмент за отстраняване на папиломи. Със специални апликатори се нанася върху чиста кожа на мястото, където е локализирана брадавицата. Лекарството трябва да се прилага по такъв начин, че да не уврежда околните здрави тъкани.
 • Съвременната медицина предлага друг изход от ситуацията - специални ленти, които са импрегнирани с разрушителен състав. Една от тези ленти се залепва в областта на кожата, където се намира папилома, за три часа. След това отгоре се нанася мокър тампон, с който лентата се отстранява.
 • Друг вариант: отстраняване на папиломи с жълтурчета. Това не означава трева от жълтурчета, а химичен състав, който има разрушителен ефект върху структурата на папилома. Нарича се "планински жълтурчета", нанася се с апликатор върху брадавицата. Последният става черен и след известно време (средно отнема седмица) изчезва.

Отстраняването на папиломи чрез народни средства най-често се основава на използването на билкови инфузии или части от растения. Например:

 • Лист от алое. По правило се взема от растения, които са навършили пет години. По-младите растения са безполезни като лекарство за папиломи, те нямат кератолитични компоненти. За лечение листът се разрязва по дължина, а прясно отрязаната повърхност се нанася върху папилома. Фиксира се с тиксо за четири часа. Същата процедура се извършва в продължение на десет дни.
 • Настойка от жълтурчета, подходяща както за вода, така и за алкохол. Преди нанасяне на запарката кожата се запарва старателно. За да направите това, използвайте топли вани със сода. Курсът на лечение е около седмица.
 • Етерични масла, по-специално масло от чаено дърво, което има пагубен ефект върху самата причина за заболяването: човешкия папиломен вирус поради съдържащите се в него фитонцидни вещества. В продължение на две седмици маслото (неразредено) се нанася върху брадавицата сутрин и вечер.

Народните средства за лечение на папиломи са изпитани във времето. Те са били използвани от нашите предци. Въпреки това, когато премахвате брадавица у дома, обърнете внимание на нейната форма, размер и цвят.

Ако папиломът е тъмен, черен или червен, или е твърде голям, има корозирала повърхност или се намира в области, покрити с деликатна кожа, не трябва да се отстранява без предварителна консултация с дерматовенеролог.

Още по-добре е, ако след отстраняването остане поне малка част от папилома, която може да бъде изпратена за хистологично изследване. Лабораторията ще даде заключение за естеството на процеса: доброкачествен или злокачествен.

След отстраняване на папилома

Не забравяйте, че простото премахване на брадавици не елиминира вируса от тялото. След дълго или не много време папиломите могат да се появят отново. Това се дължи на наличието на вирусни частици. За да се отървете от вируса за дълго време, трябва да се извършва превенция. Как да го направя?

Витаминна терапия. Проведете курс от два до три месеца, като се фокусирате върху голяма концентрация на цинк в приеманите витаминно-минерални комплекси. Цинкът инхибира процеса на възпроизвеждане на вирусни частици. Така човешкият папиломен вирус умира веднъж завинаги.

 1. Висококачествена лична хигиена. Добра грижа за кожата.
 2. Избягвайте стреса, преумора, нормализирайте ежедневието. Сънят трябва да отнеме поне осем часа на ден.
 3. Яжте пълноценно.
 4. Опитайте се да не преохлаждате, избягвайте настинки след отстраняване на брадавици през първите три месеца, а за предпочитане шест месеца.
 5. Проверете за дисбактериоза на чревния тракт. Ако е така, лекувайте с пробиотици.
 6. Посетете специалист по инфекциозни болести или имунолог. Вашият лекар ще Ви предпише антивирусни лекарства, които стимулират имунната система.

Когато мислите за премахване на брадавици, първо посетете компетентен специалист. Папиломите със съмнение за злокачествено заболяване се отстраняват най-добре на среща с онколог. Такива образувания най-добре се подлагат на контролно хистологично изследване.