Човешки папиломен вирус (HPV): причини, симптоми, лечение и превенция

В света на всеки 100 жители от 6 до 40 са заразени с човешкия папиломен вирус в зависимост от региона и възрастовата група. Смята се, че 90% от хората се сблъскват с него през живота си, но много се лекуват сами. Въпреки това, в някои случаи HPV може да доведе до трагични последици. Разказваме ви откъде идва този вирус, как да го лекувате, защо е толкова важно да се подлагате на редовни прегледи и да не забравяте за превенцията.

Брадавицата е основният симптом на човешкия папиломен вирус.

Какво е човешки папиломен вирус

HPV означава човешки папиломен вирус. Той се вкоренява в дълбоките слоеве на кожата, а възпроизвеждането му се извършва в горните слоеве на епитела. Улавяйки клетката, вирусът нарушава нормалния механизъм на нейното делене. В резултат на това се появяват неоплазми. Можете да видите как изглеждат на снимката.

Видове HPV

При човешкия папиломен вирус е много важно да се определи неговият тип. Благодарение на генотипирането на HPV се прави прогноза за бъдещото заболяване. Ако има няколко вируса, тогава болестта протича неблагоприятно.

Човешки папиломен вирус с онкогенни и неонкогенни генотипове

Според проявите си вирусите се разделят на следните генотипове, посочени в таблицата:

HPV тип

Въздействие върху тялото

1, 2, 3, 4, 53 и 44

причиняват появата на брадавици по стъпалата на краката и са безопасни в онкологично отношение

10, 28 и 49

провокират образуването на плоски брадавици

21 и 27

причиняват растеж на обикновени брадавици по кожата (рядко по лигавиците)

6, 11, 13, 16, 18, 31, 33, 35

провокират образуването на генитални брадавици и папиломи по гениталиите

30, 39, 40, 42, 43, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 61, 62, 67, 68, 69, 70

най-опасните видове HPV, които причиняват неоплазми, които се класифицират като предракови

82

може да причини рак на маточната шийка

58 и 66

носят среден канцерогенен риск

31, 45, 51, 56 и 66

се считат за силно онкогенни, тъй като могат да причинят раков тумор. HPV тип 51 се среща рядко при мъжете, но те могат да пренасят инфекцията, като заразят своите партньори. Тези типове HPV често се наричат HRC (висок канцерогенен риск)

Как се предава HPV?

Папилома вирусът се предава само от човек на човек. Основният път на предаване е полов. Много лесно е да се заразите с него, тъй като вирусните частици са незначителни и затова дори презервативите не предпазват от тях със 100%, въпреки че донякъде намаляват риска от предаване. Възможно е и заразяване чрез целувка или битов начин. Не е имунизиран срещу HPV инфекция и деца (обикновено се появява по време на раждане).

Човешки папиломен вирус: симптоми

Много хора живеят с болестта дълго време и не осъзнават наличието й, докато при активен полов живот те са потенциални носители. Колко дълъг е инкубационният период? От 5 месеца до няколко години. Най-често заболяването протича безсимптомно и след определено време тялото се лекува сам.

Сексуалният контрол и редовните прегледи при лекар ще предпазят от HPV инфекция

Вирусите се активират по различни причини: намаляване на имунитета, заболяване, силен стрес, след което се размножават и се проявяват. Най-често хората откриват проблем, когато по тялото се появят малки брадавици, които са основният симптом на HPV.

Непреките признаци на човешкия папиломен вирус могат да включват:

 • усещане за наличие на чуждо тяло в устната кухина, фаринкса, ларинкса, хранопровода;
 • болка по време на полов акт;
 • зацапване след полов акт (сексуален контакт);
 • болезненост по време на движение на червата, следи от прясна кръв в изпражненията (с ректална локализация).

Сред жените

Симптомите на HPV при жените са появата на генитални брадавици. Това са плоски телесни или малки заострени образувания от вътрешната страна на влагалището, външните срамни устни. Също така, единични или множество брадавици могат да се появят по ръцете, краката, главата, шията и дори в устата върху лигавицата на езика. Те са предимно безболезнени. Доставете повече психологически и естетически дискомфорт.

При заразяване с HPV може да се появи брадавица на ръката или друга част на тялото

При мъжете

При заразяване с опасен вирус при мъжете е възможна папулоза на пениса и тестисите. Това са розови или жълти папиломи, които се открояват леко над кожата. Друг неприятен симптом на HPV при мъжете е болестта на Боуен. Това са червени плакообразни образувания, израстъци на главичката на пениса. Също така папиломи могат да се появят по ръцете, лицето, стъпалата и други части на тялото.

Диагностика на човешки папиломен вирус

Най-простият диагностичен метод е визуален преглед на пациента. Освен това се провеждат редица тестове за идентифициране на патогена. Днес има много точни начини за идентифициране не само на самия факт за наличието на човешкия папиломен вирус в кръвта, но и да разберете към какъв тип принадлежи - опасен или безвреден.

Кръвен тест за човешки папиломен вирус

HPV тестове

Обикновено гинеколог, уролог или дерматолог дава направление за изследвания, които пациентът трябва да премине. Какъв списък от тестове за HPV трябва да се премине:

 • Хистология на тъканите- методът се основава на вземане на много малка проба от тъкан, която се изследва с помощта на микроскоп за наличие на клетки, засегнати от вируса.
 • Колпоскопия- визуално изследване на шийката на матката с помощта на специално устройство (колпоскоп).
 • PCR- метод за откриване на ДНК вирус в кръв, лигавичен тампон или урина. В редки случаи амниотичната течност става материал за анализ. PCR помага да се определи общият вирусен товар (мярка за тежестта на заболяването).
 • Цитологично изследване- взема се намазка от шийката на матката и след това се изследва. Основният критерий за наличие на папиломавирусна инфекция е наличието на специални клетки - койлоцити и дискератоцити.

Но най-точният е тестът Digene. Методът е кръстен на корпорацията, която го е разработила. За изследване се взема тампон от уретрата или цервикалния канал. По време на теста се анализират ДНК фрагменти, което определя щама на вируса, неговата концентрация и други показатели.

Човешки папиломен вирус: лечение и лекарства

Мнозина се интересуват от: възможно ли е да се излекува HPV завинаги? За съжаление все още няма схеми на лечение, които да убият вируса със 100% гаранция. Изборът на метод се определя от вида на HPV и патологията, която е причинил. По правило човешкият папиломен вирус се лекува с медикаменти, а туморите се отстраняват хирургично.

Инжекции на антивирусно лекарство за лечение на HPV

Антивирусни средства

Специални лекарства за човешкия папиломен вирус блокират размножаването му и помагат за укрепване на имунната система. Такива антивирусни средства се произвеждат в различни форми: таблетки, инжекционни разтвори, кремове и мехлеми, ректални и вагинални супозитории.

Най-ефективните лекарства за HPV са:

 • Балсам на базата на растителни екстракти, който помага за премахване на папиломи;
 • Спрей с активирана глициризинова киселина, използван срещу силно онкогенни видове вирус;
 • Имуномодулатор под формата на прах за интрамускулно инжектиране на базата на кисел пептидогликан от картофени кълнове;
 • Локален имуномодулатор с интерферон алфа-2b, използван заедно с други антивирусни лекарства;
 • Инозин ацедобен димепранол - имуностимулант под формата на таблетки;
 • Имуномодулатор и антивирусен агент на базата на алоферон-1, който помага да се отървете от онкогенни и неонкогенни видове HPV;
 • Лекарството, което има локален антивирусен имуномодулиращ ефект, помага при съпътстващи полови инфекции;
 • Антисептичен стимулант, който може да се използва външно. Той буквално изяжда заразените тъкани и унищожава паразитната микрофлора.

В мрежата можете да намерите и много рецепти за традиционна медицина срещу HPV. Можете обаче да ги използвате само след консултация с лекар, в противен случай рискувате да влошите ситуацията.

Физиотерапевтични и хирургични методи

При изразени симптоми на човешкия папиломен вирус лечението се извършва чрез физиотерапевтични методи или чрез хирургическа интервенция. Следните процедури ще помогнат за премахване на неоплазмите.

Лазерна терапия

С помощта на лазер тъканите на неоплазмата се изгарят и кръвоносните съдове се каутеризират, което елиминира риска от вторични инфекции и предотвратява кървенето. Възможни са обаче последствия като тежки термични изгаряния и поява на мокра рана.

Процедурата за отстраняване на папилома от кожата с лазер

Криодеструкция

Различни неоплазми са изложени на течен азот, в резултат на което се унищожават и изчезват.

Радиохирургия

Неоплазмите се отстраняват чрез излагане на високочестотни радиовълни.

Електрокоагулация

Папиломите се изгарят от високочестотен електрически ток. След сеанса на мястото на новообразуването се образува струп, който след няколко дни изсъхва и пада, а под него остава чиста кожа.

HPV и бременност

HPV в тялото на момичето обикновено се проявява, когато имунната система е отслабена, включително по време на бременност. Активирането на вируса в периода на раждане на бебето се дължи и на повишеното съдържание на полови хормони, на които той реагира. Много жени изпитват HPV за първи и последен път по време на бременност.

Човешкият папиломен вирус често се среща при бременни жени

Могат ли да се комбинират безопасно HPV и бременността? В повечето случаи могат, но много зависи от вида на вируса. Например, тип 6 и 11 на вируса провокират появата на генитални брадавици по гениталиите на майката. Тяхното присъствие може да причини папиломатоза на ларинкса при новородено. Въпреки това, цезарово сечение намалява вероятността от инфекция с 5 пъти.

За да сведете до минимум вероятността от инфекция по време на бременност, трябва да се подготвите за това. Необходимо е да се повиши имунитетът и да се преминат необходимите тестове, включително да се изследват за HPV. Тогава планирането на бременността ще бъде успешно. Ако се установят проблеми, това означава, че трябва да се лекувате преди зачеването.

Превенция на HPV

Методите за превенция на човешкия папиломен вирус включват редица клинични препоръки, които всеки възрастен трябва да следва. Те включват:

 • Контрол на сексуалния живот - най-голямата вероятност от инфекция възниква при постоянна смяна на партньорите. Струва си да се помни, че HPV се предава и чрез орален секс.
 • Защитен секс – презервативите не гарантират пълна защита, тъй като HPV частиците са много малки и могат да проникнат в материала. Но в повечето случаи те намаляват риска от предаване до минимум.
 • Хигиена за превенция на човешки папиломен вирус
 • Лична хигиена - не позволявайте на никого, дори и на хора, които познавате, да използват кърпата ви за тяло.
 • Редовни посещения при гинеколог или уролог - освен преглед е необходимо да се прави редовен HPV скрининг (например в медицинска лаборатория).

HPV ваксина

Ваксинацията помага за укрепване на имунната система, осигурявайки надеждна защита срещу човешкия папиломен вирус. Най-ефективно е да го направите преди началото на сексуалната активност. Към днешна дата са разработени две ваксини за защита срещу HPV:

 1. Лекарство, ефективно срещу типове 6, 11, 16 и 18 на вируса, е разрешено в повечето държави, а в някои от тях (Германия, САЩ, Франция) е включено в плана за задължителна ваксинация.
 2. Лекарството за профилактика на инфекция с 16 и 18 типа HPV е в процес на клинични изпитвания.

Ваксинацията се извършва на три етапа. Интервалът между първата и втората инжекция е два месеца, последната инжекция се прилага след още четири месеца. Ефективността в случай на три инжекции е 95-100%.

Ваксина срещу човешки папиломен вирус

Към днешна дата има доказателства, че активността на ваксината се поддържа дълго време и не се изисква повторна ваксинация. Сред страничните ефекти по време на въвеждането на ваксината, зачервяването и подуването на мястото на инжектиране се разграничават леко повишаване на телесната температура.

Световната здравна организация (СЗО) отбелязва високата ефикасност и безопасност на ваксинацията срещу HPV. Винаги е по-добре да се предотврати заболяване, отколкото да се бори по-късно.