Защо се появяват папиломи на шията и как да се справят с тях?

Папиломите на шията са доброкачествени неоплазми, които не представляват опасност, а само придават неестетичен вид. На всичкото отгоре не позволяват да носите нормално каквито и да било дрехи - щом врата е отворен, значи се виждат и не е красиво; ако е затворен, те могат да се трият в материала и да причинят дискомфорт. Затова мнозина търсят начини за решаване на този козметичен проблем. Но трябва да започнем с откриването на причините за появата им.

Причини за патология

Характерна особеност на тази патология е, че образуванията се появяват без видима причина, след което те могат да се разделят, да останат непроменени дълго време или внезапно да изчезнат. Но всяко събитие е реакцията на тялото към наличието на вирус в него. Попада в тялото през епитела чрез контакт. Той има повече от 100 разновидности, някои от които могат да причинят злокачествени новообразувания. Въпреки това, тялото на възрастен е в състояние да се справи с този вирус, но растежът на клетките се увеличава при благоприятни за него условия - с намаляване на имунитета. Причините за това са:

 • тежки настинки;
 • хронични заболявания на вътрешните органи;
 • стрес, преумора;
 • прекомерно излагане на ултравиолетова радиация;
 • използване на хормонални контрацептиви;
 • продължителна употреба на антибиотици;
 • неспазване на хигиенните стандарти.
настинки като една от причините за папиломи

Поради намален имунитет, вирусът се активира и се инкорпорира в епителните клетки и започва да расте на мястото, където е навлязъл вирусът. Силните настинки могат да причинят появата на папиломи на шията. Областта на шията е най-податлива на тази патология, което се улеснява от следните фактори:

 • изпотяване;
 • излагане на ултравиолетови лъчи;
 • утаяване на прах;
 • триене с шалове, яки.

Първоначално неоплазмата може да бъде с размер на маково семе и не се различава особено. Но впоследствие растежът му се увеличава и може да нарасне от 1 mm до 1 cm или повече. Израстъците могат да приличат на карфиол, като горната част на кожата потъмнява. В някои случаи може да настъпи нараняване на крака. Но това само влошава ситуацията, растежът се увеличава.

Класификация и видове

Когато се разглеждат папиломи на шията, могат да се разграничат следните видове:

 • Филиформени папиломи. Първоначално изглежда като малка кафеникава подутина, която впоследствие се простира на дръжка и се поддържа върху тялото. Горната част може да бъде във формата на зърно или капка, а цветът също може да бъде различен от розово, телесно или кафяво.
 • Плоски папиломи. На външен вид те имат кръгла или овална форма, няколко милиметра в диаметър и леко се издигат над повърхността на кожата. Те не се различават от останалата здрава кожа. Когато няколко папилома растат заедно в група, те могат да образуват конгломерати с неравномерни граници.
 • Вулгарни папиломи (обикновени или брадавици). Те представляват кръгли образувания, които се издигат над кожата и имат кафеникав цвят.

Обикновено единичните образувания се превръщат в множество с образуването на голям клъстер, поради което често се драскат с нокти и нараняват от дрехи и бижута. Папиломите на шията могат да се наранят, което ще доведе до усложнения.

Възможни усложнения

По принцип папиломите не представляват никаква опасност. Въпреки това, в някои случаи те могат да доведат до различни видове усложнения, свързани с:

 • Нараняване. Нараняване може да се получи както при триене с дрехите, така и при надраскване или откъсване на образуванието от основата. Най-често това се случва с нишковидни папиломи, което причинява кървене.
 • Възпаление. Поради недостатъчна хигиена, прекомерно изпотяване и носене на мръсни дрехи може да възникне вирусна инфекция. В този случай израстъкът става подут, хипертермичен и се усеща болка.
 • Злокачествено заболяване. Дегенерацията на папилома на шията в злокачествен тумор е доста рядко явление. Но е невъзможно напълно да се изключи развитието на такава ситуация с вирусно образуване. Ето защо си струва да се отбележат признаците на този процес: папиломът става черен, става по-голям по размер, появата на секрет под формата на ichor или гнойна секреция и болка.
нараняванията на папиломи водят до усложнения

Ако папиломът е наранен и започне кървене, тогава е необходимо да навлажнете памучен тампон с водороден прекис и да го нанесете върху раната. Това не само ще помогне за спиране на кървенето, но и ще дезинфекцира раната.

Ако папиломът е възпален, първо трябва да се консултирате с лекар, за да предпише противовъзпалителни, антивирусни и антибактериални лекарства. Ако се появят признаци на злокачествено заболяване, трябва незабавно да се консултирате с лекар за пълен преглед.

Клинични проявления

Заболяването има козметичен характер, така че проявата му се вижда с просто око. Израстъците могат да се различават в зависимост от вида на вируса, който причинява тази патология. В редки случаи се появяват дискомфорт, парене и сърбеж. Ако се появи локална температура, болка и подуване на образуванието, има възможност за неговото възпаление или злокачествено заболяване. За да се уверите в това, трябва да се консултирате с лекар.

Диагностични методи

Тъй като проявите на инфекция с човешки папиломен вирус са доста характерни на външен вид, най-често лекарите имат само външен преглед. Въпреки това, някои видове папиломи изискват по-задълбочено изследване.

Първо, преди да премахнете папиломите от шията, трябва да вземете изстъргване или намазка, за да проверите за наличието на вирусни частици. За тази цел най-често се използва методът на полимерна верижна реакция.

В този случай се открива не само самият вирус, но и неговият тип. Тази точка е важна за определяне на възможността за дегенерация на образуването в злокачествен тумор.

След хирургично отстраняване на папилома се извършва биопсия, която разкрива специфични промени в структурата на кожата и може да потвърди или опровергае развитието на онкологията под въздействието на папиломавируса. Също така е необходимо да се провери имунитета, който е една от причините за тумори. Имунитетът е доста сложна система и без изясняване на диагнозата не трябва да използвате лекарства, които ще го „повишат".

Възможности за лечение

Има няколко начина за лечение на папиломи на шията:

 • хирургически или хардуерни;
 • лекарствен;
 • народни

Основното е пълното отстраняване на израстъците с помощта на хирургически или хардуерен метод. Останалите се добавят към него. Но в същото време не трябва да ги пренебрегвате, тъй като те помагат за подобряване на здравето на тялото отвътре.

Хирургично или апаратно лечение

За пълно премахване на папиломите се използват следните методи:

 • Хирургически. Папиломите на шията могат да бъдат отстранени хирургически. Предимството на този метод е, че тялото на папилома се запазва, което създава възможност за изследването му на клетъчно ниво. Но има съществен недостатък - оставя следи и малки белези. Извършва се под местна анестезия. Този метод се използва при наличие на няколко големи образувания. При множество малки елиминирането ще бъде по-трудно и отнема много време.
 • Лазерна коагулация. Лазерът се настройва в зависимост от размера и вида на образуванието, след което се обгаря. Няма кървене, тъй като раната и увредените съдове са запечатани под въздействието на високи температури. Мястото на отстраняване се покрива с коричка, която след време изчезва сама. При силно излагане на лазерен лъч могат да останат доста дълбоки белези, така че се препоръчва да се свържете само с квалифицирани специалисти.
 • Криодеструкция. Този метод използва ниска температура, която разрушава структурата. Течният азот се прилага точково върху папилома. След това настъпва измръзване и нервните клетки умират. Тя постепенно умира, не й се дава храна. След няколко дни пада. Гладката кожа остава на мястото си. В някои случаи, когато кожата е много чувствителна към студ, може да остане малък белег. Ако пациентът почувства парене и болка, тогава е необходимо да обезболите третираната зона.
 • Електрокоагулация. Този метод използва електрически ток за изгаряне на папилома. В същото време силата на тока се контролира и се предотвратява увреждането на околната кожа. Но е необходима локална анестезия.
хирургично отстраняване на папиломи

Медикаментозно лечение

В допълнение към основното лечение под формата на пълно отстраняване на папиломите е необходима лекарствена терапия. Механизмът на тяхното действие се основава на бактерицидни, антивирусни ефекти и разрушителни ефекти върху неоплазмите. За пълен ефект трябва да се придържате към условията, посочени в инструкциите.

Най-ефективни са следните лекарства:

 • препарати, съдържащи салицилова киселина;
 • екстракт от жълтурчета;
 • антисептично лекарство, съдържащо сребро.

При външна терапия е задължително да се използват имуностимулиращи лекарства заедно с нея. Това ще има положителен ефект върху цялата терапия. Струва си да се помни, че папиломавирусът е инфекциозно заболяване, което може да се предава на членове на семейството. Следователно, пациентът трябва да използва индивидуални средства и предмети за лична хигиена, както и да предприеме мерки за укрепване на здравето и защита на силата си.

Традиционни методи

Алтернативната медицина може да се използва само след консултация с лекар и ако след диагностицирането няма рак. За премахване на папиломи често се препоръчва използването на сок от жълтурчета. Той обгаря туморите и те постепенно умират. Този продукт трябва да се използва с повишено внимание, тъй като може да причини изгаряния. Големите израстъци могат да оставят следи.

традиционни методи за борба с папиломите

Можете да направите превръзки с каланхое или алое. За да направите това, приложете отрязана част от листа върху папилома и го закрепете с лейкопласт. Сменяйте превръзките ежедневно. След 2-4 дни образуванието постепенно ще изчезне. Сокът от жълтурчета също е един от народните методи за лечение на папиломи по шията. Нанесете чесън или лук върху израстъка с разреза надолу и закрепете с лейкопласт за 3-5 часа. Прилагайте подобни лосиони всеки ден.

Можете да направите мехлем от орехи. За да направите това, нарежете зелените орехи и добавете към тях керосин в съотношение 2: 1. Смесете сместа и поставете на тъмно и сухо място за 3 седмици, след това прецедете и нанесете върху папиломите два пъти на ден. Съхранявайте този продукт в хладилник.

Мерки за превенция

В този случай превантивните мерки се състоят само в спазване на хигиенните стандарти. Тоест, не трябва да използвате неща на други хора - кърпи, спално бельо, дрехи и др. Също така трябва да повишите имунитета си - спортувайте, хранете се правилно и прекарвайте повече време на чист въздух. Освен това си струва да запомните, че не можете да завържете папиломите с конци, да ги отрежете или да ги откъснете сами. Това може да доведе до различни видове усложнения.